woensdag 29 oktober 2014

Sabine Hagedoren en andere bekende Bornemnaars strijden tegen armoede


Sabine Hagedoren en andere bekende Bornemnaars strijden tegen armoede


Naar aanleiding van de campagne ‘Samen tegen armoede, ik ook!' organiseert het Bornemse OCMW diverse activiteiten.

Met die activiteiten wil het OCMW de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting onder de aandacht van het grote publiek brengen.

‘Naast bekendmaking van het probleem, willen we vooral een positieve boodschap brengen: Iedereen kan uit de armoede geraken', klinkt het bij OCMW Bornem. ‘We staan klaar om iedereen in moeilijkheden te helpen.
 
We bieden veel meer dan alleen financiële hulp. Met juridische en psycho-sociale bijstand, huisvesting, tewerkstelling, thuiszorg, kinderopvang en een activiteitenaanbod, ondersteunen we mensen die het tijdelijk of langdurig moeilijk hebben.'

Een van de opvallendste acties om dat in de kijker te zetten, is een affichecampagne met een lokaal tintje. ‘Vijf bekende Bornemnaars leenden hun gezicht voor deze lokale affichecampagne.  
 
Sabine Hagedoren, Ianka Fleerackers, Karel Van Eetvelt, Walter Boeykens en burgemeester Luc De boeck maken op de affiches duidelijk dat armoede iets is dat iedereen kan overkomen.'

Daarnaast zijn er nog heel wat andere acties. Zo knutselen de kinderen van kinderopvang 't Pagadderke op woensdag met recyclagemateriaal leuke en originele muziekinstrumenten in elkaar om te tonen dat creatief en zinvol speelgoed niet altijd duur hoeft te zijn. ‘Nog op woensdag is er een kookwedstrijd.
 
Vier kookteams bereiden in het dienstencentrum in de Driesstraat met een zeer beperkt budget een gezonde en evenwichtige maaltijd. Sabine Hagedoren, Ianka Fleerackers, Ferdy Debecker (chef restaurant Eyckerhof) en Marleen Van den Mooter (coördinator ‘De Schakel'), zullen het gezondste, origineelste en meest smaakvolle gerecht selecteren.'
 
Sabine Hagedoren: 'Heerlijk buiten spelen'

In de herfst hoeft het niet altijd te regenen en te waaien. Aan de rand van een uitgestrekt hogedrukgebied wordt droge zachte lucht vanuit het zuiden naar ons gestuurd. Woensdag en donderdag brengt een zwakke storing veel wolken en een beetje gedruppel. Daarna wordt het opnieuw zonniger.

Vandaag gaan we voor prachtige herfstkleuren die schitteren in een stralende zon. Eerst moet nevel, mist of lage bewolking nog oplossen en dat gaat op de ene plaats al wat vlotter dan op de andere.
 
Vooral over het zuiden van het land kan de bewolking hardnekkig zijn. Het wordt leuk buiten spelen met maxima rond 16 of 17 graden en een zwak tot matig briesje uit zuidelijke richting.

Vanavond is het nog vrijwel helder. In de loop van de nacht krijgen we vanaf het westen meer wolken, maar het blijft droog. Plaatselijk kan nevel of mist gevormd worden. Het kwik zakt naar 8 graden.

Woensdag wordt het niet zo'n mooie herfstdag. Stilaan wordt het zwaarbewolkt met tijdelijk wat licht gedruppel. Het wordt minder zacht, toch halen we nog zo'n 15 graden.

Donderdag begint nog grijs met mogelijk een spatje regen. Na de middag blijft het overal droog en komt de zon af en toe piepen. De maxima schommelen dan in de buurt van 16 graden.

Vrijdag laat de herfst opnieuw zijn mooiste kant zien. In de loop van de dag komt de zon er almaar meer door.

Na de middag kunnen we dan rustig kuieren in de aangename warmte van brede opklaringen, terwijl het kwik klimt tot 19 graden.

INFO

Sabine Hagedoren en Frank Deboosere verzorgen afwisselend elke dag voor u het weerbericht

Weer voor blote benen

Wordt 2014 warmste jaar ooit?

Het jaar zit er nog niet op en toch is 2014 nu al goed op weg om het warmste jaar ooit te worden, aldus weervrouw Sabine Hagedoren.

Dat blijkt uit een rapport van NOAA, de Amerikaanse National Oceanic and Atmosperic Administration.

De voorbije maanden kregen we wel vaker berichten over temperatuurrecords. Zo was augustus 2014 de warmste maand ooit, brak ook mei al warmterecords en konden we onlangs nog genieten van de warmste 18 oktober sinds de metingen. Het verbaast dan ook niet helemaal dat heel het jaar 2014 op weg is naar een record.

Sinds het begin van dit jaar liggen de temperaturen al gemiddeld 0,68 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de twintigste eeuw, 14,1 graden.
 
Als ook de overblijvende maanden van 2014 boven het gemiddelde blijven liggen, zal dit jaar het record van 1998 breken; het jaar dat tot nu toe het warmst was sinds de metingen in 1880.

Wetenschappers zijn het er intussen over eens dat die warmterecords een gevolg zijn van de klimaatsverandering.

NOAA is een Amerikaanse overheidsorganisatie die jaarlijks een rapport uitbrengt over de wereldwijde temperaturen aan land en in zee.