dinsdag 22 maart 2011

Sabine Hagedoren bij de start van 'De Slimste Mens ter Wereld'

http://rapidshare.com/files/317136923/sabine_hagedoren-11-9-2008_weer_journaal-divx.avi

'De Slimste Mens ter Wereld' start met drie vrouwen!

Maandag is het zover, dan start Eén een nieuwe reeks van 'De Slimste Mens ter Wereld'.

Weervrouw Sabine Hagedoren staat meteen aan de aftrap.28 bekende Vlamingen staan klaar voor de strijd om de titel van 'De Slimste Mens Ter Wereld'.

Maandagavond start Erik Van Looy meteen in mooi gezelschap!

Dit zijn de gasten voor maandag:

De kandidaten: Sabine Hagedoren, Maaike Cafmeyer en Ann De Bie

De jury: Mark Eyskens en Philippe Geubels

'De Slimste Mens ter Wereld', maandag 7 december rond 22.00 uur op Eén.

Makkelijk is het wellicht niet geweest om de dames te vinden. Vier ervan (Ann De Bie, Linda De Win, Sabine Hagedoren en Erica Van Tielen) zijn uit de lokalen van de VRT zelf geplukt.

Na de eclatante finale van vorig jaar, met twee jonge VRT-monsters bij de laatste vier, is dat soort crossmarketing niet onlogisch.

De zes overige vrouwen komen uit de cultuurwereld, en het zijn overwegend dames die het gewoon zijn een camera op zich gericht te zien.

Maar dat laatste geldt eigenlijk tout court voor het hele veld. De Slimste Mens zal alleszins niet veel nieuwe gezichten toevoegen aan de vergaarbak van de bekende Vlamingen.

Ze zijn snel opgelijst, de ‘outsiders'. We zullen kennis maken met de danser en acteur Chokri Ben Chikha, de alibi-Ali van dienst met het West-Vlaamse accent. Dan hebben we ook twee Nederlanders te gast.

Youp Van 't Hek kennen de humorfans onder ons wel, maar Matthys Van Nieuwkerk (De Wereld Draait Door) is zo goed als onbekend.

Maken ze een kans? In theorie zijn ze al te oud (55 en 49 respectievelijk), en veel zullen ze natuurlijk niet weten over de Vlaamse context.

Nog een opvallende verschijning is Sigrid Vinks, die zoveel outsiderkenmerken – ze is vrouw, kunstzinnig, geen BV én vijftigplusser – verzamelt dat ze best voor een verrassing zou zorgen.

De ideale Slimste Mens-deelnemer is een late dertiger of vroege veertiger, blijkt uit de lijst van deelnemers. Grote kans dus voor Sabine Hagedoren.

De helft van de deelnemers zijn zelfs veertigers. Dat geeft de twee twintigers van dienst, Lien Van de Kelder en Erika Van Tielen, de status van groene blaadjes.

woensdag 9 maart 2011

Weervrouw Sabine Hagedoren veertig dagen zonder vlees

Weervrouw Sabine Hagedoren veertig dagen zonder vlees.
Vandaag op Aswoensdag, de dag na carnaval, begint de vastenperiode van veertig dagen tot Pasen. Niet geheel toevallig start dan ook de originele campagne: ‘Dagen zonder vlees. Ik wil vegetarisch vasten. Met u. En met u.’ Ook Sabine Hagedoren doet mee.
Het initiatief komt van de 22-jarige fotografiestudente Alexia Leysen, dochter van VBO-voorzitter Thomas Leysen. Twee jaar geleden begon ze zelf met ‘vegetarisch vasten’. ‘Ik wou mijn familie en vrienden laten meedoen.
En hoe meer mensen meedoen, hoe beter voor het milieu. Bovendien is het gemakkelijker om samen de inspanning te leveren’, aldus Leysen.
Zo ontstond het idee om op Facebook een groep op te richten. ‘De actie kent nu al een succes’, zegt ze. ‘De boodschap heeft al veel mensen bereikt’.
Later volgde een uitgebouwde website met veel informatie. De Facebookgroep telt in korte tijd al meer dan negenduizend leden.
Leysen wil zoveel mogelijk mensen stimuleren om minder vlees te eten. Ze wil in de eerste plaats mensen bewust maken van de overmatige vleesconsumptie.
'Kalfje Willy uit het Eén-progralmma Basta heeft er toe bijgedragen dat de vleesconsumptie in Vlaanderen stof tot discussie is geworden', aldus de initiatiefneemster.
'Als enkele duizenden vleeseters nu hun best doen om minder vlees te eten, kan dit hopelijk op langere termijn effect hebben.' Zelf is Leysen een matige vleeseter en probeert ze om ecologische redenen bewust met eten om te gaan.
Op de website kunnen vleeseters via de ‘Ik doe mee’-knop de uitdaging aangaan om veertig dagen minder of geen vlees of vis te eten.
Nu zijn er al zo'n tweeduizend inschrijvingen, waaronder verschillende bekende Vlamingen zoals Lieven Scheire, Jonas Geirnaert, Sabine Hagedoren, Michaël Pas, Geena Lisa, Eva De Roovere, Marijke Pinoy en Lotte Heijtenis.
De actie, die op 23 april afloopt, valt samen met de christelijke vastenperiode. 'Maar de actie staat los van religie. Deze periode dient enkel als duidelijk kader', klinkt het.

Alexia Leysen begint vandaag dus samen met Sabine Hagedoren, de eerste dag van de vasten, aan haar jaarlijkse traditie: 40 dagen lang weert ze alle vlees en vis van haar bord.
Het verschil met andere jaren is dat niet alleen haar vader, VBO-voorzitter Thomas Leysen, maar nog zo'n tienduizend andere geëngageerde Vlamingen met de actie meedoen.
De 'vastenactie', die verder totaal niet religieus getint is, is eigenlijk een uit de hand gelopen initiatief van de jonge Leysen om mensen uit haar directe omgeving bewuster te laten omgaan met hun vleesconsumptie.
Uiteindelijk is de beweging uitgegroeid tot een evenement dat gepromoot wordt door BV'ers als Jonas Geirnaert, Sabine Hagedoren, Geena Lisa en Erika Van Tielen.
Via Facebook en een eigen website worden het idee en de achterliggende motivering verspreid. "Veertig dagen minder of geen vlees en vis. Om collectief stil te staan bij de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu.
De uitstoot van broeikasgassen door dierteelt ligt namelijk hóger dan die van de transportsector. Om nog maar te zwijgen over het hallucinant hoge water- en landgebruik van de vleesindustrie. Voor de productie van een kilo rundvlees is er zo'n slordige 15.000 liter water nodig" staat op beide pagina's te lezen.